Makedonien

Makedonien är ett av de fattigare länderna på Balkan. Jordbruket är den absolut viktigaste näringen. Den största folkrörelsen i landet är en reformerad fortsättning av den gamla fackliga strukturen.

Fakta

Statsskick
Parlamentarisk republik
Yta
25 713 kvadratkilometer
Huvudstad
Skoje
Religion
65 procent kristina ortodoxa, 33 procent muslimer, därutöver bland annat andra kristna grupper
Invånare
2,1 miljoner
BNP/Invånare
14 600 US-dollar
Språk
makedonska, dessutom talar omkring en fjärdedel av befolkningen albanska
UNDP/HDI
0,748, ranking 82
Ratificerade kärnkonventioner:
Makedonien har ännu inte blivit medlem av ILO

Fackliga organisationer: 

I Makedonien finns två registrerade fackliga landsorganisationer, CCM, (Federationen av makedoniska fackföreningar) och UNASM (Förbundet för autonoma fackliga organisationer i Makedonien). 

CCM är en reformerad fortsättning på den tidigare kommunistiska fackföreningsrörelsen men betecknar sig numera som en autonom organisation med självständighet gentemot politiska partier. CCM har gått tillbaka och medlemsantalet är idag oklart, men organisationen uppger sig vara den största fackliga rörelsen i landet. CCM har en struktur med 15 medlemsförbund.

UNASM är medlem av den fackliga internationalen ITUC (International Trade Union Confederation) och uppger att man har omkring 5 000 medlemmar. 

Både CCM och UNASM är registrerade av den makedoniska regeringen och deltar i sociala överläggningar om förslag som berör arbetsmarknaden. CCM har tecknat två kollektivavtal, det senaste för anställda inom den offentliga sektorn. 

I östra Makedonien har arbetare i zinkgruvorna hungerstrejkat med krav på att obetalda löner ska betalas ut. Enligt gruvarbetarnas fackliga företrädare betalar den statliga arbetsgivaren normalt ut lönerna först tre månader i efterskott. 

Historia: 

Efter Jugoslaviens upplösning blev Makedonien ett självständigt land. Omedelbart råkade landet i strid med Grekland som ogillade att landet kallades Makedonien, i likhet med en region i norra Grekland. Det nya landets fullständiga namn blev därför "Den tidigare jugoslaviska republiken Makedonien". 

Under den jugoslaviska tiden var Makedonien den fattigaste delen av landet och starkt beroende av stöd från Belgrad. Fortfarande är det ett av regionens fattigaste länder. Jordbruket är den dominerande näringen, men det finns också en viss industrisektor. Viktigaste handelspartner är Tyskland. 

Makedonien kom på allvar i fokus under 1999 i samband med NATO:s bombningar av Serbien och Kosovo-albanernas flykt från Kosovo. Ledningen i Makedonen fruktade att flyktingströmmen skulle komma till det egna landet, framför allt för att det skulle innebära en ytterligare ekonomisk börda. Fortfarande är det politiska systemet i Makedonien mycket instabilt. 

Statsskick och politik: 

Makedonien är en parlamentarisk demokrati. Presidentens roll är i huvudsak cermoniell. Landet leds för närvarande av en kolaitionsregering beståande av tre partier. Landets premiärminister Zoran Zaev är också ledare för det socialdemokratiska partiet. 

Stora spänningar råder mellan den makedonska majoriteten och den albanska minoriteten i landet. Under 2001 flammade dessa motsättningar upp vilket resulterade i att det albanskt domerade områdena fick ökad autonomi 2004.

Även spänningarna med grannländerna är stora. Makedonien är också namnet på en provins i grannlandet Grekland, vilket lett till att flera internationella organisationer vägrat att erkänna namnet Makedonien, av dessa kallas istälelt landet för "Den före detta jugoslaviska republiken Makedonien".

Ekonomi: 

Efter Jugoslaviens sammanbrott blev Makedonien ett av områdets fattigaste länder. Fortfarande är ekonomin svag jämfört med grannländerna. Viktiga inkomstkällor är turism och jordbruk. Betydande exportvaror är järn, stål, vin och grönsaker.

Senast uppdaterad: 

2017 av Mats Wingborg
För mer info, kontakta info@uniontounion.org.

 

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
2 - Trade rights index 2 short
Läs mer
2 - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 2 betyder att det sker upprepade kränkningar.