Algeriet
Algeriet, Afrikas till ytan största land, blev fritt 1962 efter ett långvarigt befrielsekrig mot Frankrike. Landet är ekonomiskt väl utvecklat efter afrikanska mått. Det finns två fackliga centralorganisationer som är anslutna till Internationella Fackliga Samorganisationen, IFS.
Fakta
Olja och naturgas dominerar Algeriets ekonomi. Regeringen försöker stimulera utländska investeringar och har också genomfört en omfattande privatisering av statliga företag. De sjunkande oljepriserna 2014-15 och de inre oroligheterna har dock medfört nya ekonomiska problem.
Fackliga rättigheter är lagstadgade men kränkningar är mycket vanliga.
2015 undertecknades ett avtal om sociala förmåner inom den privata sektorn.Strejker förekommer. I november 2016 genomfördes t.ex. en tredagarsstrejk i protest mot förslagen till besparingar i statsbudgeten.
Den fackliga landsorganisationen Union Générale des Travailleurs Algériens (UGTA) var från början en del av befrielserörelsen. UGTA spelade en avgörande politisk roll när enpartisystemet föll samman 1989. UGTA har deklarerat sitt oberoende från alla politiska partier, men stödde dock omvalet av Bouteflika och har kritiserats för sitt nära samarbete med FLN.
UGTA har drivit kampanjer mot sexuella trakasserier och en framgångsrik kampanj har ökat andelen kvinnor på arbetsmarknaden. UGTA som har 1 875 520 medlemmar är anslutet till IFS, Union Syndicale des Travailleurs Magrebiens Arabe, USTMA och Organisation of African Trade Union Unity, OATUU.
En alternativ centralorganisation har bildats trots starkt motstånd från myndigheterna; CGATA Confédération générale autonome des travailleurs en Algéri med 268 900 medlemma är också anslutet till IFS.
I juni 2013 inleddes en process för att skapa en samarbetsorganisation inom IFS för de fackliga organisationerna i arabstaterna.
FN-systemets hemsidor
LabourStart
IFS hemsida
Landguiden