2018-09-27

Bokmässan 2018 - monter och program

Union to Union deltar med monter och seminarieprogram på Internationella torget under Bokmässan 2018.

Vi kommer stå på Globala torget (som det nu heter!) i den del som heter Link to the World, i monter H04:22. Där kommer du ha möjilghet att "Sy för livet". Det är en interaktiv utställning vi lånat av Sveriges konsumenters utställning Stilmedveten och innebär att du kan testa på arbetsvillkoren för en textilarbetare i Kambodja. Du kan även även plocka på dig vårt utbildningsmaterial. Vi planerar att ha tre seminarier på Globala torgets scen, se här nedan för mer detaljerad information. På delen Link to the World finns möjligheten att ha samtal med personer runt om i välrden, och vi räknar med att kunna erbjuda besökare att prata med fackliga runt om i världen.

Scenprogram

Hotet mot demokratin: Journalister är de nya måltavlorna

Globala torgets scen tors 27 sept 17.00-17.20
Journalister är en yrkesgrupp som bli allt mer utsatt för våld, hot och frihetsberövande åtgärder. I detta samtal pratar Erik de la Reguera och Jonas Nordling om läget för journalister i världen, och vilken effekt det har på bevakning och i slutändan konsekvenserna för medborgare. Utan kunskap om vad som sker är folket mer i händerna på dem med makt.

Medverkande: Erik de la Reguera (journalist, aktuell med antologin Tårar för Mexiko), Jonas Nordling (ordförande Journalistförbundet), Erik Larsson (moderator, Arbetet global)

Se på facebook.

Frukostseminarium: Priset för jämställdhet
 

Globala torgets scen fre 28 sept 9.15 - 10.00. Samtal mellan Nawal El Saadawi och Cecilia Uddén.
Ständigt provocerande.
Ständigt obekväm.
Ständigt aktuell.

Författaren och läkaren Nawal El Saadawi är en av arabvärldens mest stridbara feminister. Hon har belönats med ett flertal litteraturpriser, bland annat Stig Dagerman-priset. Nu möter hon Sveriges Radios Mellanöstern-korrespondent Cecilia Uddén i ett öppet och rakt samtal om vreden över världsläget, religionen, politiken och om vår demokrati egentligen bara är en illusion.

Se på facebook.

Döden på den globala arbetsmarknaden

Globala torgets scen fre 28 sept 14.20-14:40
Dålig arbetsmiljö har blivit en turistattraktion där utländska turister med andningsmasker tar selfies med gruvarbetare utan skyddsutrustning. Hur står det egentligen till med den globala arbetsmiljön? Varje år dör 2,8 miljoner människor på jobbet och nästan 375 miljoner skadas eller blir sjuka, enligt FN-organet ILO.

Medverkande: Ivar Andersen, Maja Aase, Erik Larsson (moderator) Arbetet Global arrangerar

Se på facebook.

Facket + HBTQ = sant?

Globala torgets scen fre 28 sept 16.00-16.20

Det är en mänsklig rättighet att organisera sig fackligt. Det är också en mänsklig rättighet att älska vem man vill. Men i länder där det är olagligt att vara HBTQ-person – hur kan då facket arbeta för dessa medlemmars specifika intressen? Kan facken vara en kraft för att förändra normer och lagar? Vi berättar om de steg som tagits inom facket på global nivå och pratar med Khaled Alesmael om hans erfarenheter – aktuell med boken Selamlik - flykten från Syrien till asylboendet i Åseda, en homosexuell mans berättelse.

Se på facebook.

 

Kontakta johan.bengtsson@uniontounion.org med förfrågningar.