Djibouti

Det lilla landet vid Röda havet har en auktoritär regim men är formellt en demokrati. Det strategiska läget vid Röda havets kust utgör landets största inkomstkälla. Den största fackliga centralorganisationen Union Djiboutienne du Travail (UDF) är anslutet till Världsfacket, ITUC

Fakta

Statsskick
Republik
Yta
23 200 km²
Huvudstad
Djibouti, 521 800 invånare
Religion
Islam (sunna) statsreligion
Invånare
886 313 (2014)
BNP/Invånare
3 100 US$
Språk
Franska och arabiska officiella språk, somaliska och afariska de största språken i landet
UNDP/HDI
168 (2010) Värde: 0,470
Ratificerade kärnkonventioner:
29, 87, 98, 100, 105, 138 och 182 (samtliga)

Arbetsmarknad: 

Det lilla ökenlandet (något större än Värmland) saknar naturtillgångar och landet är starkt beroende av bistånd. Arbetslösheten är mellan 40 och 50 procent. Medelinkomsten har sjunkit drastiskt de senaste åren. Ekonomin baserar sig på landets strategiska läge och dess status som en frihandelszon i nordöstra Afrika.

Det oroliga läget inklämt mellan Somalia, Etiopen och Eritrea stör de naturliga handelskontakterna med omvärlden. Frankrike har fortfarande ett starkt inflytande och har omkring 5 000 soldater i landet. Djibouti har också varit ett centrum för flera av FN:s operationer i Somalia och Etiopien. Många gästarbetare finns i landet, ofta som hemhjälp eller vakt år välsituerade. 2017 beslöt regeringen att många av dem skulle utvisas, vilket ledde till protester.

Kina har byggt en 75 mil lång modern järnväg till Addis Abeba som underlättar handeln mellan de båda länderna, samt en ny hamn som anses vara en av världens modernaste. I augusti 2017 invigdes Kinas första militärbas utomlands – belägen nära den amerikanska basen i landet.

Den fackliga situationen: 

Fackföreningsmedlemmar utsätts regelmässigt för kränkningar och trakasserier av den djiboutiska statsapparaten. Trots att ILO-konventionerna om diskriminering i arbetslivet och mot barnarbete har godkänts är Djibouti en av de mest repressiva regimerna i Afrika. Världsfacket, ITUC har vid flera tillfällen protesterat mot förföljelserna av fackligt aktiva. Massarresteringar av strejkande järnvägsarbetare och hamnarbetare har förekommit. 

Fackliga organisationer: 

Det finns två fackliga centralorganisationer: Union Djiboutienne du Travail, (UDT) som är ansluten till ITUC och har 13 000 medlemmar och Union Générale des Travailles Djiboutiens, UGT. Ungefär en femtedel av arbetskraften är fackligt organiserad.

Senast uppdaterad: 

December 2017 av Kjell Kampe 
För mer info kontakta info@uniontounion.org 

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
4 - Trade rights index 4 short
Läs mer
4 - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 4 betyder att det sker systematiska kränkningar.