Foto: IndustriALLArbetstagare inom textilsektorn i Myanmar
2018-08-13

Esprit skriver globalt ramavtal med IndustriALL

Den internationella modejätten Esprit har skrivit ett globalt ramtavtal med globala industrifacket IndustrALL. Företaget förbinder sig att skydda, respektera och uppmuntra arbete med arbetstagares mänskliga rättigheter i leverantörsleden.  

Avtalet omfattar 525 000 arbetstagare hos över 1 100 leverantörer i 27 länder, och går ut på att Esprit kommer samarbeta med IndustriALL för att säkerställa att ILOs konventioner gäller och införs hos deras huvudleverantörer och underleverantörer.

- Det här är ett stort steg framåt för Esprit och för den halva miljonen anställda som arbetar i deras globala leverantörskedja. Esprit visar att det bästa sättet att stärka arbetstagare I tyg- och textilsektorn är att skapa en miljö där de har möjlighet att gå med I en fackförening och förhandla tillsammans, samtidigt som de är skyddade av de högsta internationella standarderna för arbetsrätt. Vi ser fram emot att arbeta med våra medlemsförbund och använda detta globala avtal för att förbättra arbetstagarnas rättigheter, säger Valter Sanchez, generalsekreterare, IndustriALL.

- Esprit ser fram emot det här samarbetet. Esprits uppförandekod för leverantörer har alltid innehållit föreningsfrihet. Det här avtalet ger oss nya verktyg att upprätthålla det åtagande på ett meningsfullt sätt, säger Lary Brown, biträdande chef  för Global Social Compliance and Sustainability på Esprit.