Foto: Lina KarlssonHbtq-aktivisten Virginia Setshedi från Sydafrika pratade om hbtq-rättigheter under ett seminarium på Vision i onsdags.
2014-07-31

”Facken måste få hbtq-personer att känna sig välkomna”

I Sydafrika finns lagar som skyddar hbtq-personers rättigheter. Men homofobin är fortfarande utbredd – såväl inom fackföreningar som på arbetsplatser. Om detta berättade fackliga hbtq-aktivisten Virginia Setshedi på ett seminarium på Vision i går.

Virginia Setshedi från Johannesburg är hbtq-aktivist och projektkoordinator på det globala facket Public Services International (PSI) regionala kontor i Sydafrika.

Under ett videoseminarium på Visions förbundshus under Prideveckan berättade hon om hur det är att vara öppen på jobbet i Sydafrika.

I Sydafrika finns flera lagar som skyddar hbtq-personers rättigheter. Bland annat kan samkönade par ingå äktenskap.

Landet har också ett skydd mot diskriminering på grund av sexualitet i arbetslivet.

– Men lagarna har misslyckats att förändra människors sätt att tänka. Det finns fortfarande diskriminerande attityder, berättade Virginia Setshedi.

Enligt Setshedi tas sällan hbtq-frågorna på allvar inom fackföreningarna i Sydafrika och det kan vara svårt att komma ut på jobbet.

– Många är rädda att de ska bli illa behandlade av såväl kollegor som av arbetsgivarna.

Hon menar att det därför är särskilt viktigt att facken tar sig an frågan.

Bland annat anser hon att hbtq-frågor borde tas upp i fackföreningars program och att arbetsplatser i Sydafrika bör ha likabehandlingsplaner.

– Vi som fackföreningar måste göra rent hus och se till att hbtq-personer känner sig välkomna hos oss, innan vi ställer krav på arbetsgivare att göra detsamma.