Foto: LO-TCO BiståndsnämndAnställda på Ikea i Malaysia fick kollektivavtal i januari. Snart väntar förhandlingar också på den stora varuhuskedjan Robinsons.
2014-08-20

Facklig seger för handelsanställda i Malaysia

Bakom de stora varuhusens fasader i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur döljer sig låga löner och osäkra anställningar. Men genom ett fackligt nätverk har handelsanställda börjat organisera sig och ställa krav på bättre villkor. Förra året tecknades kollektivavtal på Ikea i Malaysia och snart väntar förhandlingar på varuhuskedjan Robinsons.

De 220 anställda på varuhuskedjan Robinsons i Malaysia har äntligen lyckats bilda en fackförening. Vägen dit har varit lång. För att få registrera en fackförening i Malaysia krävs att man lyckas få med sig över 50 procent av de anställda i en omröstning.

– De osäkra anställningarna och den höga omstättningen på personal har gjort det svårt för oss att få med oss tillräckligt många. Många är inte formellt anställda av Robinsons utan arbetar endast på provision, och då får man inte gå med i facket enligt lagen, säger Mohamed Shafie, chef på det globala facket UNI:s kontor i Malaysia som varit med och stöttat de anställdas försök att organisera sig.

Nu väntar de på att få registreringen godkänd av arbetsmarknadsministeriet, och därefter kan förhandlingar om kollektivavtal börja.

Bildandet av fackföreningen på Robinsons är en viktig seger som i sin tur kan bana vägen för anställda på andra varuhus att organisera sig, tror Mohamed Shafie. Trots att Malaysia räknas till en av Asiens mest snabbväxande ekonomier är lönerna mycket låga och anställda inom handeln tjänar oftast inte mer än den lagstadgade minimilönen på ca 1 950 kronor i månaden.

– Eftersom det är vanligt med deltids- och timanställningar har många svårt att försörja sig och om det inte finns kollektivavtal så saknar de oftast grundläggande sjukvårdsförsäkringar, säger Marie Kihlberg Nelving från svenska Unionen.

Unionen har tillsammans med Handels, LO-TCO Biståndsnämnd och det globala facket UNI varit med och stöttat uppbyggnaden av ett fackligt nätverk av handelsanställda i Malaysia.

– Facken får inte komma in på arbetsplatserna dagtid, utan måste hålla möten på kvällar och lediga dagar. Processen att få sin fackförening statligt godkänd tar lång tid och det tjänar de arbetsgivare som inte vill förhandla med facket på, säger Marie Kihlberg Nelving.

Men med hjälp av det fackliga nätverket har anställda på flera varuhus kunnat organisera sig. Kring nyår lyckades de anställda på Ikeas stora varuhus utanför huvudstaden Kuala Lumpur få igenom ett kollektivavtal som bland annat gav högre lön, försäkringar och föräldraledighet för både kvinnor och män – vilket är mycket ovanligt i Malaysia.

Genom sina kontakter i Sverige kunde de svenska förbunden vara med och stötta processen, bland annat genom att föra dialog med Ikea-koncernens huvudkontor i Holland.

Den fackliga situationen i Malaysia

Malaysia räknas som ett av de länder i världen som är allra sämst på att respektera fackliga rättigheter enligt Världsfackets ITUC:s rättighetsindex. Lagstiftningen gör det svårt att organisera sig fackligt, ytterst få omfattas av kollektivavtal och endast tre procent av alla anställda i den privata sektorn är medlemmar i ett fackförbund. Över 21 procent av arbetskraften är migrantarbetare som ofta får de farligaste, hårdaste och sämst betalda jobben. Läs mer på Facket i världen.