Mali

Ökenlandet Mali i Västafrika är ett land med rika kulturella traditioner. Mali som blev självständigt från Frankrike 1960 är politiskt instabilt med motsättningar mellan olika folkgrupper. Landet är ett av världens allra fattigaste. Den fackliga centralorganisationen har varit en viktig faktor i den demokratiska utvecklingen.

Fakta

Statsskick
Republik, enhetsstat
Yta
1 240 192 km²
Huvudstad
Bamako
Religion
ca 75% Islam (sunni), traditionella afrikanska religioner
Invånare
16,9 miljoner
BNP/Invånare
1 510 US-dollar
Språk
Franska officiellt språk
UNDP/HDI
Rangordning: 179 Index: 0,419
Ratificerade kärnkonventioner:
29, 87, 98, 100, 105, 111, 138, 182 (samtliga)

Arbetsmarknad: 

Mali består till två tredjedelar av öken. Trots ekonomiska reformer har Mali förblivit ett av världens fattigaste och mest biståndsberoende länder. Längs floderna (Niger och Senegal) produceras bomull och kött som ger exportinkomster. Mali drabbas med jämna mellanrum hårt av torka och gräshoppor. Landet är rikt på mineraler, men utvinningen sker i mycket liten skala. Andelen barn som går i skola har ökat, men barnarbete är fortfarande mycket vanligt. 

Den fackliga situationen: 

Förhandlingar mellan fackföreningar och privata arbetsgivare förekommer huvudsakligen direkt på arbetsplatserna, men regeringen och centralorganisationen för regelbundna förhandlingar. Förhandlingsklimatet har dock blivit kärvare och kränkningar av fackliga rättigheter är vanliga. Strejker förekommer relativt ofta. 2017 strejkade bl.a. sjukhuspersonal, bankanställda och gruvarbetare.

Fackliga organisationer: 

Union Nationale des Travailleurs du Mali, UNTM var fram till 1998 den enda fackliga centralorganisationen. UNTM med 130 000 medlemmar i 14 förbund har spelat och spelar en avgörande roll för landets demokratisering och utveckling.

Conféderation Syndicale des Travailleurs du Mali, CSTM,  (franska) har de flesta av sina 16 000  medlemmar i 15 förbund inom den privata arbetsmarknaden och har samarbetsavtal med flera av de fristående fackbunden, bl.a. det stora lärarförbundet.

Båda organisationerna är anslutna till Världsfacket, ITUC och Organization of African Trade Union Unity, OATUU.

Senast uppdaterad: 

Januari 2018 av Kjell Kampe.
För mer info kontakta info@uniontounion.org.

Världsfackets rättighetsindex
1
2
3
4
5
5+
3 - Trade rights index 3 short
Läs mer
3 - Världsfacket ITUC:s Global Rights Index rankar världens sämsta länder att arbeta i. Indexet omfattar 142 länder som rankas på en skala mellan 1 och 5. Betyg 1 är bäst och 5 är sämst. Rankingen baseras på graden av respekt för de mänskliga rättigheterna i arbetslivet. 3 betyder att det sker regelbundna kränkningar.