2019-02-21

Union to Unions praktikantprogram

Är du intresserad av globala frågor och vill stärka dina kunskaper om facket som utvecklingsaktör? Sök Union to Unions praktikantprogram! Vi söker just nu två praktikanter på heltid för praktik i Malaysia och Sydafrika under höstterminen 2019. Vi vill ha din ansökan senast den 7 april 2019.
 
Union to Union samordnar LO, TCO, Saco och deras medlemsförbund i det internationella fackliga utvecklingssamarbetet. Nu har du chansen att lära dig om hur den svenska fackföreningsrörelsens solidaritetsarbete bidrar till schysta arbetsvillkor, fattigdomsbekämpning och mänskliga rättigheter i arbetslivet. 
 
Vi söker två praktikanter på heltid för praktik på det globala industrifacket IndustriAll:
 
Regionalkontoret i Sydafrika, Johannesburg 
Regionalkontoret i Malaysia, Kuala Lumpur

Praktikperioden avser fyra månader under höstterminen 2019. Före avresa deltar du också i en skräddarsydd förberedelsekurs i Stockholm hos Union to Union samt på Sidas kursgård i Härnösand. Vi räknar med två förberedelseveckor (sammanhängande) och två veckors efterarbete efter hemkomst (inte sammanhängande).

Ersättning utgår i form av boende- och resetraktamente som täcker en tur- och returresa, tjänstereseförsäkring och nödvändiga vaccinationer. Arbetsuppgifterna innefattar, utöver de som specificeras för varje praktikplacering, även kommunikationsarbete i praktiklandet och i Sverige. Det kan exempelvis handla om att blogga, skriva kortare artiklar, göra inlägg på sociala medier, ta bilder samt berätta om praktikerfarenheterna under ett evenemang efter hemkomsten.

 
För att bli aktuell för praktik ska du:
 
inte tidigare ha deltagit i Sida-finansierat praktikantprogram 
fylla minst 20 år eller högst 30 år det år som praktikanten påbörjar sin praktikperiod 
vara svensk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd i Sverige. Nordiska medborgare ska ha varit folkbokförda i Sverige under minst ett år vid tidpunkten för avresan 
ha grundläggande förståelse för, och erfarenhet av, svenska fackliga strukturer, folkrörelser eller facklig organisering
uppfylla de ytterligare krav på utbildningsprofil och språkkunskaper som specificeras separat för respektive praktikplacering nedan

Praktik på IndustriAll:s regionalkontor i Sydafrika, Johannesburg
 
Du kommer vara baserad i Johannesburg på IndustriAll:s regionkontor för södra Afrika. Under de första veckorna kommer du att lära dig om IndustriAll:s allmänna arbete i regionen med fokus på de utvecklingsprojekt som bedrivs i samarbeta med de svenska facken. Din främsta arbetsuppgift är att som i en del av IndustriAll:s Glencore-kampanj assistera i undersökningen av brott mot arbetstagarnas rättigheter och dåliga arbetsförhållanden inom Glencores verksamhet. Glencore är den största producenten av den eftertraktade kobolten globalt. Kobolt används i smarta telefoner och t.ex. i tillverkning av batterier till elbilar. Du kommer bidra till forskningen vars syfte är att länka samma olika branscher t.ex. bilindustrin, gruvor, teknik, metaller osv. Praktiken innebär kontakter med civilsamhället i frågor kring gruvdrift. 

Vi söker dig som 

talar engelska obehindrat, att tala franska är inget krav men en fördel
har minst en kandidatexamen och erfarenhet av både kvantitativa och kvalitativa forskningsmetoder. 
är skicklig i att göra research och söka efter information online

Praktik på IndustriAll:s regionalkontor i Malaysia, Kuala Lumpur
 
Du kommer vara baserad i Kuala Lumpur på IndustriAll:s regionkontor för södra Asien. Du kommer tillsammans med IndustriAll arbeta med aktiviteter för att öka medlemsbasen i Malaysia. Malaysia är ett av de länder i vilket IndustriAll tillsammans med Union to Union driver ett projekt där målet är att främja föreningsfrihet, kollektivförhandlingar och social dialog. Dina huvudsakliga arbetsuppgifter kommer vara att tillsammans med organisatörer och rekryterare i medlemsförbunden bedriva fackliga möten, rekrytering och fältarbete, t.ex. som att hjälpa till i vissa träningsprogram på arbetsplatser. Sekundära arbetsuppgifter är att stödja regionkontoret i den dagliga verksamheten under praktiken. Och att fördjupa sig i gräsrotsarbetarnas realiteter och situationer i deras vardag.

Vi söker dig som 

talar engelska obehindrat 
har erfarenhet av eller intresse för att planera och följa upp projektverksamhet
har erfarenhet av att arbeta med fackliga kampanjer

 

Ansökan ska bestå av personligt brev och CV på engelska och skickas till: 
Vi vill ha din ansökan senast den 7 april 2019. Märk din ansökan med den organisation och land som ansökan avser. Intervjuerna påbörjas efter sista ansökningsdatum. Du behöver bara skicka en ansökan även om du söker flera olika placeringar. 
För mer information
 
Sigrid Bergfeldt, enhetschef program:
Telefon 08-798 00 11
Anna Nylander, facklig företrädare, Handels:
Telefon: 08-798 00 16
 
Union to Union är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. Medlemmar i föreningen är LO, TCO och Saco. Union to Union arbetar för goda arbetsvillkor, demokrati, en rättvis fördelning av resurser och hållbar utveckling. Union to Union samarbetar med fackliga organisationer över hela världen och stöttar på plats – genom ett hundratal fackliga utvecklingsprojekt i drygt 80 länder. Union to Union arbetar också med kommunikationsverksamhet i Sverige för att öka kunskap om svenskt bistånd och utvecklingens drivkrafter. Organisationen är en del av världens största sociala folkrörelse, den fria fackföreningsrörelsen, med 180 miljoner medlemmar globalt. Vi är en miljö- och hbtq-certifierad organisation och arbetar aktivt med likabehandlingsfrågor och normkritik.
 
 

Union to Unions Praktikanter 2018

Under hösten 2018 åkte Linnea, Nanna, Otto och Sofia ut till Uruguay, Malaysia och Indien. Läs mer om förberedelserna inför deras resor. Praktikanterna tog också över Union to Unions Instagram konto en vecka var under sin praktiker - kolla in vårt konto för deras inlägg. Nedan hittar du även artiklar praktikanterna skrivit.